Pages

SpongeBob Sebenar Ditemui

Posted by Syahmi Senvorra | Posted in , | Posted on 4:38 AM

Sori sebab bahasa tunggang langgang...malas nk translate sndri artikel bahasa Inggeris ni..so thanx kepada encik google translate...:DSatu spesies baru cendawan telah dinamakan oleh penemu selepas watak kartun SpongeBob SquarePants.
The kulat, dinamakan Spongiforma squarepantsii oleh para penyelidik di San Francisco State University (SFSU), ditemui semasa ekspedisi ke hutan Borneo.
S. squarepantsii berbentuk seperti span dan laut, katakan penemu itu, mempunyai buah atau bau hapak.
Maklumat lanjut adalah yang disiarkan dalam jurnal saintifik Mycologia.
SpongeBob adalah bintang sebuah televisyen eponim kartun siri yang bermula pada tahun 1999. Ciri-ciri, yang memakai sepasang seluar pendek, coklat persegi, tinggal di tempat itu fiksyen Bikini Bottom.
Cendawan baru hanya salah satu daripada dua spesies yang tergolong dalam genus Spongiforma. Satu lagi ditemui di pusat Thailand, tetapi berbeza dalam warna dan bau.
"Kami menjangka bahawa ia telah lebih luas daripada kedua-dua kawasan," kata Profesor Dennis E Desjardin, dari SFSU, yang merupakan penulis bersama kertas saintifik.
"Tetapi mungkin kita tidak pernah melihat ia di tempat yang lebih kerana kita tidak dipungut lagi di beberapa kawasan hutan di bawah-diterokai di rantau ini." SpongeBob SquarePants SpongeBob adalah spons laut, tetapi lebih dekat menyerupai salah satu daripada pelbagai dapur
Selain persamaan dengan span laut, di bawah mikroskop elektron pengimbasan, kawasan pengeluar spora kulat yang kelihatan seperti dasar laut a permaidani di span tiub, berkata penyelidik.
Ini seterusnya meyakinkan mereka untuk menamakan spesies selepas watak kartun itu.
Para penyelidik mengatakan bahawa nenek moyang yang telah Spongiforma penutup ciri dan batang cendawan lain, tetapi ciri-ciri ini telah hilang dari masa ke masa.
Fungsi batang cendawan adalah untuk mengangkat spora pembiakan dari tanah supaya mereka boleh tersebar dengan lebih mudah oleh haiwan angin dan berlalu. Tutup melindungi spora dari kering.
Di rumah lembap di hutan Sarawak di Borneo, Spongiforma telah mengambil pendekatan yang berbeza untuk mengekalkan spora yang basah.
"Ia menjadi seperti agar-agar atau bergetah," jelas Profesor Desjardin. "Penyesuaian adalah untuk memulihkan dengan cepat jika ia keluar kering, dengan menyerap sangat kecil jumlah lembapan dari udara."
Profesor Desjardin menambah: "Kami pergi ke hutan underexplored di seluruh dunia, dan kami menghabiskan bulan pada masa yang mengumpul semua cendawan dan memberi tumpuan kepada pelbagai kumpulan.
"Dan apabila kita bahawa jenis kerja, secara purata, di mana-mana daripada 25% kepada 30% daripada spesies yang baru kepada sains."

Comments (0)

Post a Comment